Stafettpersonal minskar i länet – hälften så många hyrs in

Uppdaterad
Publicerad

Region Norrbotten halverade sitt intag av stafettsköterskor under första halvåret i år och minskade därmed kostnaden för hyrpersonal med nio miljoner kronor.

Norrbotten går tvärt emot trenden i landet när det gäller inhyrda sjuksköterskor i vården. Regionen har på ett år lyckats halvera intaget av stafettsjuksköterskor.

– Vårt minskade intag av inhyrda sjuksköterskor har minskat regionens kostnad för hyrpersonal med nio miljoner kronor under första halvåret i år, jämfört med samma period fjol, säger Karin Larsson, HR-direktör på Region Norrbotten.

Intaget av stafettsjuksköterskor minskade ungefär lika mycket under första kvartalet som under andra, och minskningen verkar därför inte kunna förklaras av covid-19.

Covidvården gav övertid

Under samma period, första halvåret i år, har övertidsuttaget ökat med två procent i sjuksköterskegruppen. Men det beror framför allt på ett stort övertidsuttag i april och maj, under den mest intensiva coronaperioden.

Psykiatrin är den specialitet som står för den största minskningen. Här har intaget av sjuksköterskor minskat med hela 75 procent för perioden.

I klippet ovan hör du regionens HR-direktör samt vårdförbundet om det minskade intaget av stafettsjuksköterskor i Norrbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.