Bland annat förbättrad arbetsmiljö och goda vitsord från blivande sjuksköterskor har gjort att avdelning 32 på Sunderby sjukhus lyckats behålla personalen. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Här har behovet av hyrsjuksköterskor minskat med 75 procent

Uppdaterad
Publicerad

Psykiatrin på Sunderby sjukhus har lyckats med det som alla vill uppnå – på ett år har man minskat behovet av hyrsjuksköterskor med hela 75 procent.

Det blåser positiva vindar på vuxenpsykiatrin på Sunderby sjukhus. Den fasta personalen växer och man har kunnat minska sitt intag av stafettsjuksköterskor med hela 75 procent.

– Vi tror att vi kommer att kunna minska intagen ännu mer, från årsskiftet ligger vi förhoppningsvis på noll timmar inhyrda sjuksköterskor, säger Linus Bussman, enhetschef på Vuxenpsykiatrin avdelning 32 på Sunderby sjukhus.

Vänt en negativ trend

För sju år sedan var situationen den motsatta. Då flydde personal avdelningen och vilket fick till följd att man tvingades dra ned på antalet vårdplatser.

Nu har man fastanställt åtta nya psykiatrisköterskor och personal väljer att stanna istället för att lämna.

– Vi har arbetat mycket med att förbättra arbetsmiljön på avdelningen, vilket vi har sett har gett resultat. Vi har också fått goda betyg av sjuksköterskeelever som gjort praktik hos oss och de vill gärna stanna kvar, säger Linus Bussman.

Se reportaget från psykiatrin i Sunderbyn i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.