Det finländska stålbolaget Outukumpu utreder möjligheten att placera kärnkraftsreaktorer i närheten av Haparanda. Foto: Pressbild/Outukumpu

Stålbolag utreder kärnkraft – ett stenkast från Haparanda

Uppdaterad
Publicerad

Det finländska stålbolaget Outukumpu vill minska sina koldioxidutsläpp. Därför utreder man möjligheterna att placera ett småskaligt kärnkraftverk nära gränsen Haparanda/Torneå.

Bolaget producerar rostfritt stål och förstudien är påbörjad. Det handlar om en så kallad SMR-reaktor, Small Modular Reactor.

”Med en SMR kan man inte endast producera el, utan också fjärrvärme, väte och processvärme”, säger Kristiina Tiilas, ansvarig för Outokumpus SMR-projekt, på företagets hemsida.

Kan byggas vid gränsen

Något investeringsbeslut är inte taget men bolaget meddelar att industriområdet i Torneå är en tänkbar placering.

Det ligger bara ett par kilometer från Sverige och i förra veckan hölls ett informationsmöte på Sverigefinska folkhögskolan i Haparanda.

– Det ett naturligt steg att utreda nya tekniska lösningar som kan minska koldioxidutsläpp, säger Tony Lindström, energiansvarig på Outokumpu.

SVT Norrbotten har tidigare berättat att företaget satsar på att göra sin kromgruva i Kemi till världens första koldioxidneutrala gruva.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.