Yvonne Stålnacke (S) kommunalråd Luleå

Stålnacke sadlar om – blir kyrkopolitiker

Uppdaterad
Publicerad

Luleås kommunalråd Yvonne Stålnacke (S) slutar efter årsskiftet. Men politiken lämnar hon inte. Istället sadlar hon om och blir kyrkopolitiker.

På måndag kväll utsåg socialdemokraterna i Luleå Yvonne Stålnackes efterträdare som kommunalråd. Valet föll på Lenita Ericson efter en sluten omröstning. Men det betyder inte att det är slut i politiken för henne.

”Bra program”

Yvonne Stålnacke gick upp i talarstolen på måndag kväll och förklarade att hon tackat ja till att nomineras till Luleå kyrkofullmäktige.

– När jag fick frågan först var jag tveksam, men när jag läst vårt kyrkopolitiska program så tyckte jag att det var väldigt likt det vi jobbar med i kommunpolitiken, så jag sade ja till att engagera mig i kyrkopolitiken.

Vill motarbeta kvinnoprästmotståndet

I programmet står det bland annat att kyrkan ska stå upp för HBTQ-personers rätt, motarbeta alla former av kvinnoprästmotstånd och vara en del av kommunens bostadssociala arbete i byar och stadsdelar.

– Det är ett väldigt bra program, tycker jag, säger Yvonne Stålnacke.

Döpt och konfirmerad

Hon kommer inte att toppa en vallista, men hon är valbar till Luleås kyrkofullmäktige.

– Jag tror att jag kommer in. Så högt upp på listan står jag.

Kyrkovalet äger rum den 17 september och Yvonne Stålnacke är medlem i svenska kyrkan, det är en förutsättning för att få kandidera.

– Man måste vara döpt och konfirmerad och medlem i kyrkan för att komma i fråga. Dessutom har jag en mamma som är frälsningssoldat, säger Yvonne Stålnacke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.