Stark facklig kritik mot Försäkringskassans nej till sjukskrivningar

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som sjukskrivningstalen går ned ökar dessa ärenden hos fackföreningarnas juridiska byrå LO-TCO Rättskydd. Där hävdar man bestämt att Försäkringskassans handlande saknar stöd i lag.

På LO-TCO Rättskydds kontor i Stockholm växer högarna med sjukpenningsärenden. Förbundsjuristen Tom Aspengren öppnar arkivskåpen och visar. Och ökningen sker efter regeringens krav på Försäkringskassan att sänka sjukpenningstalet till nio dagar fram 2020.

– Under 2017 har vi fått in 72 procent fler ärenden jämfört med föregående år. Och vi ser en tydlig koppling till kravet på ett sänkt sjukpenningstal. Någon annan förklaring finns inte eftersom reglerna egentligen inte har förändrats, säger Tom Aspengren.

Val 2018 – #dinröst

Kassan vill ha annan ordning

Tom Aspengren ser inslaget med Sture Eklund som vi sänt. Och han läser också avslaget på Eklunds begäran om sjukpenning. Han menar att kassan generellt sett ställer krav på så kallade objektiva undersökningsfynd, något man inte har stöd för i lag.

– Försäkringskassan vill ha en annan ordning. Dom nekar den här personen som har väldigt svåra symptom och uppenbara problem på den grunden att det inte finns objektiva fynd, säger han.

Rätt att kräva objektiva fynd

Försäkringskassans rättschef Eva Nordqvist menar att man visst har rätt att kräva objektiva fynd i läkarintygen. Hon hänvisar mig till en proposition från 2002. Men hur jag än letar i den hittar jag inget som stöder kassans krav på objektiva fynd.

– När det gäller objektiva fynd så är det enligt Socialstyrelsens föreskrifter så att läkare ska beskriva vilka undersökningsfynd, tester och observationer som ligger till grund för bedömningen, säger Försäkringskassans rättschef Eva Nordqvist.

Du sa till mig att i propositionen finns lagstöd för objektiva fynd, men jag hittar inte det?

– Nej, jag sa att i propositionen talas det om att läkaren ska precisera medicinska skäl för sjukskrivning, tydligt ange det medicinska syftet med sjukskrivningen och motivera var den försäkrade ska avhålla sig från arbete. Det var det jag sa. Och det står det i propositionen.

Men inget om objektiva fynd?

– Att man måste kunna tala om varför man kommit fram till en viss medicinsk slutsats är egentligen inte så märkvärdigt tycker jag, menar Eva Nordqvist.

Varnade för fem år sedan

LO TCO Rättskydd varnade redan 2013 för att Försäkringskassans bedömningar saknade stöd i lag och att det skulle leda till en skärpning av rätten till sjukpenning.

– Det här väcker frågor om Försäkringskassans rättskompetens och vad som ska hända när det går fel. Vad kan den enskilde göra? Men i den frågan är folk idag i princip rättslösa, menar Tom Aspengren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet