Staten beredd gå in med pengar till testgruva

Uppdaterad
Publicerad

Staten är beredd att gå in med pengar till en projektering av en testverksamhet i Pajalagruvan. Det säger näringsminister Mikael Damberg (S) till SVT Norrbotten idag.

Den statliga innovationsmyndigheten Vinnova är beredd att gå in med pengar för att få igång en detaljerad projektering av en testverksamhet i gruvan i Kaunisvaara utanför Pajala. Idén är att i framtiden få igång en testverksamhet för mineraler och maskiner i kallt arktiskt klimat i gruvan. 

Enligt näringsminister Mikael Damberg (S) pågår nu förhandlingar mellan Vinnova, länsstyrelsen i Norrbotten och Luleå tekniska universitet om finansiering av projekteringen av en testverksamhet.

– Vinnova är beredd att gå in med finansiellt stöd för den här fasen. Nu hoppas jag att övriga aktörer kan besluta sig för att gå vidare med det här så att Vinnova kan fatta ett faktiskt beslut, säger näringsminister Mikael Damberg (S) till SVT Norrbotten.

Hur mycket är staten beredd att gå in med nu?

– Det är en förhandling som just nu pågår mellan Vinnova, Länsstyrelsen i Norrbotten och universitet. Kan man hitta en samsyn om en projektering så handlar det om mijonbelopp som måste satsas, säger Mikael Damberg.

100 miljoner kronor behövs

För två veckor sedan presenterades förstudien om en testgruva i Pajalas. Enligt den förstudien behövs 100 miljoner kronor i statligt stöd för att en testgruva ska bli verklighet. 

– Nästa steg, en projektering av testbädden, måste svara på frågan om det finns kommersiella intressen som är beredda att ställa upp. Då kommer man i nästa steg också att diskutera statens insats i detta, säger Damberg

En testgruva väntas kunna ge upp till 25 nya arbetstillfällen. Skulle järnmalmsbrytningen däremot komma igång på riktigt igen så skulle det ge 350 arbetstillfällen. 

– Testverksamhet på platsen skulle även göra driften av en gruva mer intressant. Jag tror att den här signalen om att staten är beredd att gå vidare och titta på en testgruva är en viktig signal bland annat till investerare, säger Mikael Damberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Northlandkonkurs

Mer i ämnet