Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet höjer LTU:s statsvetare Simon Matti varningsflagg för hur den svenska arbetsmarknadsmodellen kan skakas av Metall-beslutet. Foto: Filip Hannu/SVT

Statsvetaren om sparkade fackordföranden i Luleå: ”Besvärligt för hela svenska modellen”

Publicerad

Kampen mellan Sverigedemokraterna och LO-anknutna fack fortsätter. Beslutet från facket på riksnivå att peta den nyvalda ordföranden vid IF Metalls avdelning råjärn på SSAB i Luleå ser statsvetaren Simon Matti som väntat.

Det var i tisdags som beslutet kom från IF Metalls förbundsstyrelse att peta den nyvalda ordföranden vid råjärn på SSAB från sin post. Anledningen var hans engagemang i Sverigedemokraterna som de menar inte går ihop med fackets paragrafer om ”allas lika värde”.

Statsvetaren vid Luleå tekniska universitet, Simon Matti, är inte förvånad.

– På ett sätt var det väntat att beslutet skulle komma, vi har sett i tidigare fall att det är åt det här hållet man vill gå från fackförbundets sida, säger Simon Matti.

Dryg fjärdedel av LO:s medlemmar röstar på SD

IF Metall har sedan slutet av 1800-talet samarbetat med Socialdemokraterna och beslutade även 2017 om förnyat samarbete. Dessutom skänker facket femtio öre per medlemsavgift varje månad till partiet.

Statsvetaren ser kopplingen till Socialdemokraterna och avståndstagandet mot Sverigedemokraterna som en svår balansgång i förlängningen då SD i senaste SCB-undersökningen var näst största parti bland LO-medlemmar med 27,1 procent.

– Man har faktiskt en hel del medlemmar inom fackföreningsrörelsen som sympatiserar med Sverigedemokraterna och man röstar på dem i ganska hög usträckning. Det här pekar ju finger mot medlemmar – hur det är med deras värdegrund.

I klippet höjer statsvetaren varningsflagg för hur den svenska arbetsmarknadsmodellen kan skakas av beslutet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer