Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör fjällbesökaren Håkan Rundin och stugsamordnaren Gabriella Hugosson om de nya restriktionerna. Foto: SVT

Vandrare missar att förboka rum – nu ändrar STF restriktioner i fjällstugorna

Uppdaterad
Publicerad
Det är många som vill resa till fjällen och ett högt tryck på Svenska Turistföreningens fjällstugor. Många missar att man numera måste förboka stugorna och därför har STF ändrat restriktionerna i fjällstugorna, för att på så sätt minska risken för coronasmitta. De nya restriktionerna innebär att olika sällskap inte sätts i samma rum och antalet bäddar som går att förboka har minskat.

Tidigare införde Svenska turistföreningen restriktioner för boende i fjällstugorna för att minska risken för coronasmitta genom att begränsa antalet bäddar i stugorna.

Det är många, och kanske fler än förväntat, som vill tillbringa en del av sin semester i fjällen, det har Svenska turistföreningen märkt av. Därför har man infört restriktioner för boende i stugorna.

”Inte lagt olika sällskap i samma rum”

– Ja, inte i samtliga stugor, men längs norra Kungsleden mellan Abisko och Nikkaluokta. Fjällstugorna ser lite olika ut, med mängden bäddar i ett rum, och då har vi inte lagt olika sällskap i samma rum, säger Gabriella Hugosson, stugsamordnare vid STF i Abisko.

För att undvika överbeläggning, och därmed minska smittspridningen, införde man tidigare att allt boende i STF:s fjällstugor måste bokas i förväg. Men det har funnits gäster som inte har haft koll på detta.

– När vi såg att det faktiskt kom gäster som inte hade förbokat, då gjorde vi så att vi sänkte antalet bäddar som gick att förboka. Vi har tittat på varje stuga och utgått från hur löser vi bäst den här situationen, för att inte lägga folk för trångt, säger Gabriella Hugosson.

Infört en tidsbegränsning

Det är många unga som vandrar längs Kungleden den här sommaren och antalet tältare har ökat, de får fortfarande använda serviceutrymmen i stugorna.

– Vi har satt en begränsning på tiden, tidigare har tältare fått nyttja stugan fullt ut. Nu har vi satt en begränsning i tid. Man får komma in i stugan lite senare och man måste lämna stugan tidigare på kvällen, så att det inte krockar med logi för gästerna inne i stugan och för att undvika trängsel i köken, säger Gabriella Hugosson, STF.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer