Luleå och Boden inför stödpaketer för sina kommuner. Men det finns ännu inget svar på hur det blir med hyrorna. Foto: Micke Nyberg/SVT

Stödpaket för näringslivet i Luleå och Boden

Uppdaterad
Publicerad

Luleå och Bodens kommuner sätter nu in stödpaket för att hjälpa det lokala näringslivet och stimulera konsumtionen. Men den stora frågan om sänkta hyror eller uppskov med hyrorna är fortfarande inte avgjord.

Nästan 9.500 kommunanställda i Luleå och Boden kommer att få presentkort på 300 kronor som de bara kan handla för i den egna kommunen. Dessutom ska båda kommunerna öppna en form av företagsakut för att hjälpa näringslivet att få goda råd och stöd och hjälp på annat håll.

Halverar betalningstiden

Luleå kommun väljer också att skjuta upp icke-verksamhetskritiska tillstånd-och tillsynsärenden, samt skapa en e-tjänst för att företagen lättare ska få information om kommunala direktupphandlingar. Dessutom halverar kommunen betalningstiden för leverantörerna.

Coronapandemin

– Vi går från 30 dagar till femton dagar och jag tror att det är väldigt viktigt för företagen. Många har en akut ekonomisk kris nu och vi ska försöka hjälpa dem så mycket vi kan. Kommunen är inte räddaren i nöden för företagen. Men i coronasmittans spår är det viktigt att vi hjälper varandra så långt det går, säger Luleås kommunalråd Lenita Ericson (S).

Utreder hyressänkning

Men det som näringslivet anser vara den viktigaste frågan, sänkta hyror eller uppskov med hyrorna är inte avgjord ännu och finns alltså inte med i stödpaketen.

– För många aktörer är avgifter och lokalhyror en betydande del av de fasta kostnaderna och vi jobbar för högtryck med den frågan på alla nivåer. Vi diskuterar om och hur och hanterar frågan med högsta fart. Vi ska försöka vara behjälpliga, säger Lenita Ericson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet