Efterfrågan på elcyklar ökar

Uppdaterad
Publicerad

När barmarkstider nu kommer närmare är det många som längtar efter att få ta fram sin cykel och en cykel som blir allt mer efterfrågad på marknaden är elcykeln.  

De är många år sedan elcyklar introducerades på marknaden och efterfrågan har varit ganska sval – men nu har det vänt och efterfrågan ökar. Det säger Roger Blomqvist som är en av Luleås cykelhandlare. 

– Elcyklar är ingen stor del av totala cykelförsäljningen men den har tagit många procent sista året och inte minst nu i år, säger Roger Blomqvist.

Men elcyklar är knappast något för den som vill konditionsträna. 

– Nej, inte som träningsform men för att på ett enkelt sätt ta sig till och från jobbet. Det kan handla om att göra sig av med en bil till förmån för en elcykel.

Maxhastighet 25 kilometer

Med egen fotkraft och elmotor ligger maxhastigheten på 25 kilometer i timmen. 

Ökar inte risken för skador jämfört med en vanlig traditionell cykel.

– Nej 25 kilometer kan du nog nå med en vanlig cykel – så det är ingen våldsam fart det handlar om, den hinner man bemästra. 

Elcyklar finns i prisklasser från dryga 10 000 kronor och en bra bit uppåt. Batteriet är lätt att lossa från cykeln och går att ladda var som helst – i hemmet eller på jobbet. 

– Så har du långt till jobbet en mil eller mer då är en elcykel oslagbar, avslutar Roger Blomqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer