Foto: TT

Stor informationskampanj om eldningsförbudet

Publicerad

Länsstyrelsen i Norrbotten går nu ut med en stor informationskampanj om eldningsförbudet – på nio olika språk. Anledningen är att man vill informera alla turister så fler skogsbränder kan förhindras.

Det är fortsatt varmt och torrt i Norrbotten, och därmed stor brandrisk. Men många turister verkar inte känna till att det råder eldningsförbud sedan den 16 juli. Språkförbristning kan vara en förklaring.

– Ja, vi har svårt att nå ut. Vi går ut med informationen på hemsidor och så, men vi kan inte nog betona vikten av att ha respekt inför eldningsförbudet. Vi ska försöka, tillsammans med länsstyrelsen, att skicka ut information till Jägareförbundet, campingplatser, turistbyråer och gränsstationer för att kanske nå ytterligare en grupp, säger Patrik Bylin, räddningschef i Luleå.

SJ ropar ut information

Länsstyrelsen går nu ut med information om eldningsförbudet på nio olika språk: svenska, engelska, tyska, arabiska, persiska, polska, finska, thailändska och ryska.

– Vad vi gör är att försöka nå ut med informationen på betydligt fler språk där turister befinner sig och där bärplockare kommer att befinna sig,säger Fredrik Hedlund, kommunikationschef på länsstyrelsen.

Bland annat kommer flygbladen att finnas på länstrafikens bussar och SJ har lovat att ropa ut informationen till alla resenärer som stiger på. Länsstyrelsen vill även att broschyrerna ska finnas på länets bensinstationer och olika butiker där utländska besökare rör sig.

– Här handlar det om att sprida information så mycket vi kan. Vi har även lagt ut flygbladet på vår hemsida också, så det är bara för alla att ladda ned, säger Fredrik Hedlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.