Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från bostadsområdet i Luleå och den anträffade bilen. Foto: Simon Vikström/SVT

Stor polisinsats i Luleå – tre anhållna efter biljakt

Uppdaterad
Publicerad

Ett större polisingripande ägde rum i bostadsområdet Tunastigen i Luleå på tisdagen. Efter ett förföljande på E4 har en misstänkt flyktbil tagits i beslag och tre personer misstänks för narkotikabrott.

Marie Andersson, kommunikatör vid polisens regionledningscentral, berättar att ärendet kom in strax efter klockan 11 och började med att en bilist körde i mycket hög hastighet på E4 i Haparanda och därefter i Kalix.

– Under förmiddagen har polisen arbetat för att hitta och stoppa bilisten för kontroll. Strax före klockan 12 hittades bilen stillastående i Luleå, utan några personer i, säger Marie Andersson.

Polisen bar ut påsar

Efter att ha upptäckt bilen fortsatte polisen att söka efter personerna som färdats i den, bland annat med hundpatruller och drönare. Under sökandet kontrollerades en fastighet på Tunastigen där flera personer påträffades.

– Det är ganska lugnt på platsen. Polisen är här och går runt med en hundpatrull. De har varit inne i en lägenhet och kommit ut med påsar, sa SVT:s reporter Simon Vikström vid 14-tiden.

Tre personer anhållna

Polisen lämnade platsen strax därefter och bärgade då bilen därifrån. Vid 18-tiden berättar polisen att tre personer är frihetsberövade.

– Alla tre misstänks för narkotikabrott och personerna är anhållna efter beslut från åklagare, skriver polisen på sin hemsida.

Elever låstes in på skola

I samband med polisens insats valde Tunaskolan att inrymma samtliga elever innanför skolans skalskydd och i klassrummen.

– Det fanns ingen hotbild mot oss men vi tog det säkra före det osäkra. Händelsen var odramatisk och över på 15 minuter, men det var ett bra tillfälle för oss att öva våra rutiner, säger rektorn Marcus Hedström till SVT.

Frisläppta – men misstänkta

På onsdagen beslöt åklagaren att släppa de tre misstänkta.

– Skäl för häktning väger inte tillräckligt tungt men det är fortsatt misstänkta för narkotikabrott av normalgraden, säger åklagare Sanna Lundgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.