En sommarstuga brann ner i Pirttivuopio i Kirunafjällen under onsdagen och räddningstjänsten var orolig för att branden skulle sprida sig då risken för skogsbrand är stor. Foto: Anki Stenberg Partapuoli/Oddsat

Stor risk för skogsbränder i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Det är stor risk för skogs- och gräsbrand i hela Norrbotten just nu. Brandflyget flyger därför över Norrbotten och även Västerbotten under torsdagen.

Vid lunchtid på onsdagen kom larm om en skogsbrand på Siksträskvägen i Gällivare. Det var till en början bara två gånger två meter men hann sprida sig ganska stor innan räddningstjänsten hade kontroll på den.

Under eftermiddagen kom det också ett larm om en övertänd sommarstuga i Pirttivuopio som ligger i Kiruna fjällen. I området finns det också andra sommarstugor och stugan ligger nära tallskog.

– Det finns risk för spidning i skog och mark, säger Conny Qwarforth räddningstjänstens inre befäl.

Strax innan klockan 14 kom det också ett larm om en skogsbrand vid järneträsket i Älvsbyn.

– Det är en brand på två hektar, ungefär två fotbollplaner, men vi är där och jobbar och vi har kontroll på läget, säger räddningstjänstens inre befäl Daniel Granberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.