Foto: Mats Lennartson/TT

Stor risk för laviner i Kirunafjällen

Uppdaterad
Publicerad

Efter veckans hårda väder i fjällen vid Abisko och Riksgränsen visar den första lavinprognosen att det råder mycket farliga förhållanden.

Det rekommenderas att man ska undvika att vistas i branta sluttningar samt områdena runt och under dem. Laviner kan nämligen utlösas spontant och av människor på avstånd.

Lavinprognosen som är uppdelad på en skala mellan ett till fem och förnärvarande befinner sig Abisko och Riksgränsen på en fyra.

Anledningen till det är att det har kommit mycket snö och att det väntas mer i kombination med hårda vindar. Vädret med för att det finns stora drev och det förväntas kraftiga snödrev under lördagen. Det ska även finnas svaga lager i snötäcket.

Men det som gör prognosen lite osäker är att man inte vet hur stor belastning som krävs för att starta laviner eller hur stora lavinerna kan bli.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer