Hör Stefan Nieminen, kommunikationsansvarig, om vilka åtgärder som tagits för att bromsa smittspridningen av covid-19 i Gällivare. Foto: SVT/Thommy Johansson

Stor smittspridning i Gällivare – så förändras samhället

Uppdaterad
Publicerad

Gällivares samhälle ”stänger ner” ytterligare för att försöka begränsa smittspridningen av coronaviruset som blossat upp på nytt.

I dag sitter Gällivare kommun i krismöte tillsammans med en rad andra aktörer. Anledningen är den stora smittspridningen i kommunen. På vissa enheter inom omsorgen finns en sjukfrånvaro på uppåt 70 procent. Även på stora arbetsplatser som LKAB får kommunen rapporter om stor smittspridning.

Hör vilka åtgärder som tagits

I videon ovan berättar Stefan Nieminen, kommunikationsansvarig vid krisledningsgruppen på Gällivare kommun, om en del av åtgärderna som sätts in för att minska spridningen av viruset. Sedan tidigare har man fattat beslut om att stänga sporthallar, badhus, utomhusbassäng, bibliotek och andra kommunala allmänna anläggningar. Planen är att hela kommunen ska skärpa till rutinerna.

Coronaviruset i Norrbotten

Länstrafiken i Norrbotten har även de gått ut med att de slutar köra till och från Gällivare centralort. Istället får man kliva av och hoppa på på busstationer utanför staden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet