Larmet om de försvunna fiskarna kom på söndagskvällen – på tisdagen har de fortfarande inte hittats och polisen befarar att de har omkommit. Foto: Google earth, SVT

Stor sökinsats efter två försvunna fiskare i Kalix

Uppdaterad
Publicerad

Två män i 35-årsåldern som skulle ut på en fisketur i Kalix skärgård har varit försvunna sedan söndagskväll. Själva räddningsinsatsen är avblåst och polisen har inte längre någon förhoppning att hitta männen vid liv.

Larmet om de försvunna männen kom in strax före klockan 20 på söndagskvällen.

– De skulle åka ut på en fisketur, och sedan har man inte fått tag på dem, säger Lisa Mjörning vid Sjö- och flygräddningscentralens presstjänst.

Fiskeredskap hittades

Sökinsatsen, med bland annat jetflygplan från Försvarsmakten, fortsatte under måndagsförmiddagen och fiskeredskap och tillhörigheter till männen hittades.

– Vårat sökområde är stort och det är inte många millimeter som inte är avsökt, säger Lars Nilsson vid Sjö- och flygräddningscentralen.

Polisen ska dyka

Under måndagseftermiddagen blåstes själva räddningsinsatsen av och grova brott i Norrbotten tog över ärendet.

– Det finns inget i nuläget som tyder på att något brott har begåtts i samband med försvinnandet, säger Per-Anders Heikkilä, chef för grova bott.

På tisdagen meddelar polisen att man kommer dyka i området under veckan.

– Vi har inte längre några förhoppningar att hitta männen vid liv. Just nu prioriterar vi att få hit dykarna så fort som möjligt för de anhörigas skull, säger Heikkilä.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.