Stora besparingar i Jokkmokk

Publicerad

Två av tre äldreboenden i Jokkmokk hotas av nedläggning. Och hemtjänstpersonalen kan bli av med schemalagda fikaraster, det visar socialchefens sparplan.

Förslaget handlar bland annat om att äldreboendet Pionjären stängs, att äldreboendet Bjärkagården stängs och att Lyckans dagverksamhet för äldre stängs.

– Naturligtvis blir man bestört. Vad är detta? Man har inte ord för det egentligen. Tänker de inte på oss som är äldre, säger Gull-Britt Eriksson, boende i Jokkmokk.

Underskott

I dag kostar socialnämndens verksamhet sju miljoner kronor mer än vad som budgeteras per år och för att nå balans har socialchefen även lagt fram flera andra kontroversiella förslag.

Till exempel att hemtjänstens kunder ska serveras kyld mat istället för varm. Och att hemtjänstens personal ska bli av med de schemalagda fikarasterna. Ett annat förslag är att föreningsbidragen ska avvecklas.

Facket ovetande

– Jag har inte hört talas om det. Det som gör mig så upprörd är att jag får höra det från er och inte ifrån arbetsgivaren, säger Mikael Bergström, ordförande i Kommunal Jokkmokk.

– Det är inga handlingar som vi har tagit beslut  om. Det är bara förslag och bild på vad olika saker kostar i vår kommun, säger Kerstin Hellgren-Tobiasson (S), ordförande i socialnämnden.

Det är om två veckor som socialnämnden avgör frågan.

– Jag kan visst förstå att det skapar oro, men alla vet att kommunen ligger mycket back också  I slutändan tror jag att alla kommer tycka att det gick bra, säger Kerstin Hellgren-Tobiasson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jokkmokks ekonomi

Mer i ämnet