Överkalix kommun ska spara 23 mijoner kronor. Samtliga besparingar ska vara genomförda till år 2021. Foto: SVT

Miljonbesparingar i Överkalix påverkar unga och gamla

Uppdaterad
Publicerad

Överkalix kommun ska spara tio procent av kostnaderna eller runt 25 miljoner kronor och på måndagens möte i kommunstyrelsen inleddes det tuffa uppdraget. Besparingarna drabbar främst skola och omsorg.

– Till år 2021 ska samtliga besparingar vara genomförda. Vi har i dag påbörjat arbetet med riskanalyser men det är för tidigt att säga vad besparingarna kommer innebära vad gäller personalnedragningar, säger kommunalråd Leif Nilsson (S), som också är ordförande i sociala utskottet.

Billigare omsorg

Politikerna tänker spara mest inom den sociala verksamheten och den största förändringen kommer att drabba äldreomsorgen. Genom att dra ned antalet särskilda boendeplatser tänker sig kommunen en besparing på 12 miljoner kronor.

– Vi vill omvandla särskilda boendeplatser till trygghetsboende som är en billigare omsorgsform. Det blir stora skillnader i kostnader för kommunen, säger Leif Nilsson.

En annan verksamhet som ska spara inom socialförvaltningen är individ- och familjeomsorgen. Där handlar det om en åtstramning på  cirka 2,5 miljoner kronor.

Skolan ska spara miljoner

Skolan i Överkalix ska spara 4,4 miljoner kronor. Kostnaderna för skolskjutsar ska bantas med 600 000 kronor,  specialpedagogik ska spara lika mycket, kulturskoleverksamheten 300 000, ledningsorganisationen 750 000 kronor och 1,2 miljoner inom SFI/Spri.

– Om man jämför Överkalix skolverksamhet med likvärdiga kommuner så är vår verksamhet 36 procent dyrare i dagsläget, säger Leif Nilsson.

Överkalix kommun ska också spara inom andra verksamheter. Till exempel ska tekniska förvaltningen spara 3,6 miljoner.

Hur blir det att bo och leva i Överkalix när kommunen ska spara omkring 25 miljoner?

–  Överkalix kommer fortsatt att vara en bra kommun att bo i, utan tvekan, säger Leif Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer