Region Norrbotten har drabbats av en omfattande IT-krasch som påverkat länets alla sjukhus och hälsocentraler. – Det är en extremt allvarlig händelse, säger Mats Eliasson, överläkare vid Sunderby sjukhus. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Stora störningar i vården – bokade norrbottningar uppmanades att stanna hemma

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagskvällen har Region Norrbotten löst de omfattande nätverksproblemen som drabbat alla sjukhus och hälsocentraler i länet.

– Det är en extremt allvarlig händelse som inträffat, säger Mats Eliasson, överläkare vid Sunderby sjukhus.

Det var vid 14-tiden på torsdag eftermiddag som de omfattande driftsstörningarna fick en stor påverkan på vården.

”Vi kommer inte åt patienternas journaler”

Det gick inte att nå vården via telefon och patienter med bokade besök uppmanades att stanna hemma under resten av dagen.

– Vi kommer inte åt journaler, labbsvar, ekg eller röntgen. Inte heller har det gått att ringa till oss, berättade överläkaren Mats Eliasson för SVT.

Drabbade patienter kommer kontaktas

Även om problemen nu är åtgärdade har planerade besök fått ställas in och vissa undersökningar har påverkats.

– Patienter som fått sina besök inställda kommer att bli kontaktade av respektive verksamhet, uppger Anna Pohjanen, som är chef för division Länssjukvård 2.

– Vid 18-tiden var de flesta av de verksamhetskritiska systemen igång igen. Vi kommer att göra en omfattande analys av det som inträffat, säger Anders Nordin, IT-MT-direktör vid Region Norrbotten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer