Hör Lars Ejeklint, klimatcoach på Vattenfall, berätta i videon ovan om varför elpriset skiljer så mycket om man bor i södra eller norra Sverige. Foto: SVT/Anders Hjertström/SVT

Extremt stora skillnader mellan elpriserna i Sverige i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Det spelar stor roll om man bor i Kiruna eller Smygehuk. I alla fall när det kommer till elpriserna. I sommar har de regionala skillnaderna varit enorma och i norra Sverige är elen betydligt billigare än i de sydligaste delarna av landet.

– Det har varit extremt stora skillnader mellan norra distriktet och det sydligaste i år, säger Lars Ejeklint, klimatcoach på Vattenfall.

När SVT Norrbotten besöker honom på Vattenfall visar han de genomsnittliga priserna på den nordiska elbörsen. Elområde 1, dit Norrbotten tillhör, hade i början av augusti ett rörligt pris på 55,29 öre per kilowattimme. Medan elområde fyra, längst söderut i landet, hade ett pris på 84,02 öre.

Priserna är det genomsnittliga priset på den nordiska elbörsen, exklusive moms, påslag och elcertifikat.

Trängselavgift bakom prisskillnaderna

Den främsta anledningen till att priserna skiljer sig åt är den så kallade trängselavgiften – i norr producerar man mycket el, medan den stora efterfrågan kommer från södra Sverige.

Hör Lars Ejeklint, klimatcoach på Vattenfall, förklara hur detta fungerar i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.