Snöröjning efter Ingunn på det urspårningsdrabbade området på Malmbanan. Foto: BDX

Stormen Ingunn försenar trafikstart på Malmbanan

Uppdaterad
Publicerad

Trafikstarten på Malmbanan försenas – igen. Denna gång är det stormen Ingunn som ställt till med problem vid återställningsarbetet efter urspårningen i Vassijaure.

Det var under torsdagen som SMHI hade en röd vädervarning över delar av Norrbotten.

– Med vindar uppemot orkanstyrka och avstängda vägar har det stundtals varit omöjligt att jobba i området. Vi kommer alltid att sätta säkerheten för de som jobbar med återställningen i första hand. Med anledning av detta tvingas vi nu skjuta prognosen för trafikstart till den 8 februari, säger Simon Sunna, sektionschef järnväg vid Trafikverket.

Urspårning på Malmbanan vid Vassijaure

Tuffa väderförhållanden

Det hårda, och växlande, vädret i området kring Vassijaure har under hela återställningsarbetet varit en försvårande faktor.

– När vi väl har kunnat jobba så alla inblandade gjort sitt yttersta för att bli klar så fort som möjligt. Även då vädret tillåtit att vi arbetar så har det varit tuffa förhållanden. Nu återstår en del mindre jobb samt tester av järnvägsanläggningen och jag känner mig hoppfull om att tågen ska kunna börja rulla på onsdag.

Det var den 17 december som ett fullastat malmtåg spårade ur och närmare 15 kilometer av Malmbanan skadades.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se förödelsen efter att ett av LKAB:s malmtåg spårat ur i Vassijaure. Foto: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Urspårning på Malmbanan vid Vassijaure

Mer i ämnet