Stormöte på SSAB

Uppdaterad
Publicerad

I eftermiddag träffas IF Metalls medlemmar på SSAB i Luleå för att ta ställning till företagets sparförslag.
Förslaget innebär att 100 personer varslas och att ytterligare omkring 700 personer får gå ner i lön och arbetstid.

-Vi kommer att ha medlemsomröstning  där alla får ge sin mening och sedan blir det ett majoritetsbeslut för eller emot, säger  IF Metalls ordförande Bert Johansson.

I morgon sker en liknande omröstning i Borlänge och på onsdag i Oxelösund.

-Vi håller in i det sista på att förhandla kring sakinnehållet i åtgärdsprogrammet som vi ska presentera för medlemmarna i eftermiddag. SSAB har hamnat i en tillfällig nedgång, det är så vi ser det från facket, så det är inte frågan om något krisavtal, säger Bert Johansson.

Det förslag som SSAB nu vill att Metall ska ta ställning till handlar om arbetstidförkortning. Enligt det förslag som har presenterats tidigare ska de anställda arbeta 80 procent och få  90 procents lön under ett halv år.

-Jag är emot förslaget eftersom företagsledning kanske vill se om de klarar av att driva produktionen med färre anställda, säger en metallanställd som vill vara anonym.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SSAB varsel Luleå

Mer i ämnet