Anna-Lena Hesse, kommunikationschef vid Norrbottens regemente, bekräftar covid-19 utbrott bland värnpliktiga. Foto: Försvarsmakten

Utbrott av covid-19 vid garnisonen i Boden – A9 och I19 drabbade

Uppdaterad
Publicerad

Bodens garnison, med förbanden I 19 och A 9, har drabbats av ett covid-19 utbrott. Det är främst värnpliktiga som insjuknat.

– Det stämmer men vi känner oss trygga med de rutiner vi har kring detta, säger Anna-Lena Hesse kommunikatonschef vid Norrbottens regemente.

Enligt uppgifter till SVT ska minst 24 personer vid garnisonen insjuknat, stämmer det?

– Hur många som har insjuknat kan jag inte säga. Det handlar om sekretess och militär beredskap. Men  jag vill inte kalla det för ett större utbrott. Vi har 500 värnpliktiga och de flesta är friska, säger Anna-Lena Hesse.

Coronaviruset i Norrbotten

Färre hemresor för värnpliktiga

Hur påverkar det Förvarets verksamhet att flera har insjuknat i covid-19?

–  Det påverkar inte vår förmåga att lösa våra uppgifter, säger Anna-Lena Hesse.

Kommunikationschefen är noga med att betona att Försvarsmakten har klara rutiner för att hantera och isolera de som har misstänkta covid.-19 symtom.

– En av de åtgärder vi har vidtagit under pandemin är att  de värnpliktiga fått åka på färre hemresor och istället tjänstgöra längre perioder, så det har varit rätt tufft för de värnpliktiga i år, säger Anna-Lena Hesse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet