Under vintern har det varit många renpåkörningar i Norrbotten. Trafikverket planerar nu för bättre säkerhet.

Trafikverket storsatsar på bättre säkerhet i norr

Publicerad

Trafikverket har avsatt pengar för åtgärder som ska passa förhållanden i norr och det kommer hända mycket dom kommande åren.

– Det kommer det att göra, absolut. Jag tror redan att i år kommer det att hända en del 2018, men framför allt 2019, 2020 och 2021. Vi måste ju planera inför det här för kommande år, men pengar kommer det att komma,  säger Anders Moritz,enhetschef för distrikt norr vid Trafikverket.

Övergångsställe för vilt kan bli svårt

De nya idéerna med nya övergångsställen för vilt kan emellertid vara svåra att genomföra i Norrbotten.

– Man kan inte kanske kan använda dem hos oss på samma sätt i och med att vi ha den här snömängden och med gummiplattor som djur inte vill gå på, Men man får alltid titta på vad som är möjligt, säger Anders Moritz.

Stängsel och ekodukter

Förutom mer stängsel planerar man för flera så kallade ekodukter, det vill säga minst 50 meter breda viltpassager,

Det är inga billiga lösningar.

– Det är väl framför allt  vid stora nyinvensteringar man tar till de bitarna. Men det kan även bli aktuellt inom specifika områden där behovet finns, säger Anders Moritz.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Renpåkörningar i Norrbotten

Mer i ämnet