Över 200 renar påkörda – problemen fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Under vintern har över 200 renar körts på och dödats av tåget mellan Kiruna och Riksgränsen. I morgon ska Gabna sameby och Trafikverket träffas för att försöka hitta en lösning som stoppar rendöden längs järnvägen. Läget är kritiskt.

Var och varannan dag hittills den här vintern rapporterar lokförarna till Trafikverket om renpåkörningar på järnvägssträckan mellan Kiruna och Riksgränsen.

”Öronen är inte bortskurna – skandal”

Lars-Ànte Kuhmunen som är ordförande i Gabna sameby upptäckte en ny situation när han var på plats för en renpåkörning mellan Katterjokk och Vassijaure – vilket upprörde honom. Ingen hade varit och skurit av öronen, med ägarens märke, på den döda renen trots att olyckan hade rapporterats in till Trafikverket.

Renpåkörningar i Norrbotten

– Jag är ägaren till den här renen och jag måste ha betalt. Trafikverket ska skära öronen av den, men den här vajan har legat tre dagar utan att det är gjort. Det är skandal, säger Lars-Ànte Kuhmunen.

Det är Trafikverket som ska åka till platserna där renar blivit ihjälkörda av tågen och dokumentera det som hänt. Det är också Trafikverket som ska skära öronen av de tågdödade renarna. Renskötarna kan inte göra det själv om ersättning ska betalas ut.

Trasiga renstängslen

Enligt samebyn är en av orsakerna till rendöden på järnvägen dåligt underhåll av renstängsel på vissa håll och att det saknas renstängsel på andra håll efter järnvägen mellan Kiruna och Riksgränsen.

– Det är hål i renstängslen, då kan renarna gå in på järnvägsspåret och springa efter järnvägen, sen kommer tåget och kör över renarna. Vi har påpekat detta till Trafikverket men de svarar att de utreder saken, säger Lars-Ànte Kuhmunen.

Krismöte

Under måndagen ska Trafikverket komma till Kiruna för ett möte med Gabna sameby.

– Jag hoppas att det kommer fram på mötet att vi får ordentliga viltstängslen som underhålls varje år och ekodukter på vissa håll längs järnvägen, säger Lars-Ànte Kuhmunen ordförande i Gabna sameby.

Fotnot: En ekodukt är en övergång för djur, exempelvis renar, över nya vägar och järnvägar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Renpåkörningar i Norrbotten

Mer i ämnet