”Det är en katastrof!”

Uppdaterad
Publicerad

– Det här är en katastrof för renägarna, så sammanfattar Tor-Erik Huuva, ordförande i Leavas sameby, att 54 renar blivit tågdödade.

Det var på  torsdagseftermiddagensom 54 renar tågdödades vid Kalixfors, i Kiruna kommun. Drabbade är Leavas sameby. Tor-Erik Huuva var en av dem som deltog i eftersöket av renarna.

– Det är massor av årets kalvar som har dött. Det här tar på både hjärta och psyke, jag kommer säkert inte kunna sova på flera dagar, säger han.

Hade olyckan kunnat undvikas?

– Vi har velat ha en ekodukt här för att kunna förhindra renpåkörningarna, men det har inte blivit av, säger Tor-Erik Huuva.

Trafikverket säger att man i nuläget inte har någon plan att bygga en ekodukt i anslutning till platsen där renarna dödades av ett tåg. Men att en ekodukt finns med i den långsiktiga planen, säger Trafikverkets regionchef Arnold Wonkavaara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.