Uppskattningsvis var 300 kilo fisk fast i de olagliga näten i Seskarö. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten

Löjromstjuvar avslöjade – enorma fiskenät beslagtagna i Haparanda

Uppdaterad
Publicerad

En stor mängd olagliga nät har beslagtagits i närheten av Seskarö i Haparanda skärgård. 300 kilo löja och strömming fanns i näten och länsstyrelsen misstänker att tjuvarna var ute efter rommen.

Det var i förra veckan som länsstyrelsen beslagtog näten vars totala längd uppgick till cirka 1 300 meter.

Det råder högsäsong för fiske av sik och siklöja som är fulla av eftertraktad rom. Näten som var omärkta och därmed olagliga innehöll uppskattningsvis 300 kilo siklöja och strömming.

– Det här är ett av de större redskapsbeslag vi har gjort. När man fiskar i den här omfattningen så handlar det inte om fritids- eller husbehovsfiske utan fiske på kommersiell nivå trots att det är förbjudet, säger länsfiskekonsulent Dan Blomkvist.

Hann inte ta upp allt

Dessutom tvingades länsstyrelsen lämna kvar ytterligare ett antal olagligt utlagda redskap i sjön.

– När beslagen omfattar så stora mängder med redskap som dessutom innehåller mycket fisk så tar det tid att hantera dem och man hann helt enkelt inte med fler redskap innan det blev mörkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.