Stort bråk på flyktingboende

Publicerad

Flera polispatruller kallades under torsdagskvällen till asylboendet på Pite Havsbad. Det uppstod ett bråk på boendet som polisen beskriver som upploppsliknande med flera personer inblandade. Några uppgavs ha beväpnat sig med olika föremål.

En av de män som bor på asylboendet, och som vill vara anonym, kontaktade SVT Nyheter Norrbotten och berättade att en ung man på boendet – knappt 17 år gammal – blivit misshandlad av fyra vakter och förd till Piteå älvdals sjukhus för vård.

Direkt efter händelsen sa polisens förundersökningsledare Kjell Persson så här till oss:

– Jag har inga detaljer just nu, men jag kan berätta att vi fick in en polisanmälan vid 18.30, efter att en väktare tryckt på larmet. En person har uppträtt störande och när han skulle avhysas från lokalerna så uppstod ett större bråk och situation upplevdes som hotfull, säger polisens förundersökningsledare Kjell Persson.

Polispatruller från två län

Flera polispatruller från Norrbotten och Västerbotten kallades till boendet. Och när polisen förhört flera inblandade så kom de senare på kvällen med uppgifter om att en väktare skulle avvisa den bråkige 17-åringen från matsalen och att det blev en mycket upprörd stämning som blev till ett upploppsliknande tillstånd.

Väktarnas ingripande upplevdes av vittnet som bor på asylboendet som våldsamt.

LÄS ÄVEN ”De slog honom med batonger”

Flera brottsrubriceringar

– Jag känner inte till några detaljer kring bråket. Generellt kan jag säga att våra vakter ska agera efter hur våldstrappan ser ut i varje situation. Vakterna ska i första hand prata sig ur situationen men det beror också på hur den andra parten agerar. Våra ordningsvakter får agera mer än väktarna, säger Securitas presschef Sonny Fredriksson.

När bråket var över fördes 17-åringen till Piteå älvdals sjukhus där vårdpersonal konstaterade att han var ytligt skadad.

Polisen hämtade den unge mannen och förde honom till polisstationen.

Initialt rubricerar polisen händelsen som våldsamt upplopp och främjande av flykt. Fler brottsrubriceringar kommer att skrivas i ärendet, bland annat våldsamt motstånd och våld mot tjänsteman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bråk vid asylboende Pite Havsbad

Mer i ämnet