Hassan Ibrahimi och Ahmad Sadiq är oroliga över situationen på Havsbadets asylboende.

”De slog honom med batonger”

Uppdaterad
Publicerad

Trettondagsaftonens stora bråk på asylboendets restaurang började när vakter gjorde ett ingripande, som beskrivs som våldsamt, mot en ung man.

Vi träffar en grupp asylsökande som vill tala ut om torsdagskvällens storbråk i en stuga på havsbadet, som den senaste tiden fungerat som bostad. Enligt en av dem som såg allting gick den utlösande faktorn, vakternas ingripande mot den unge mannen, väldigt våldsamt till.

– De slog killen med batong, inte en utan fyra batonger, och sa åt honom att stanna nere, säger vittnet Ahmad Sadiq.

Orsaken till ingripandet är oklar, men de boende vi pratat med säger att det varit stökigt på boendet, med 4-5 stora bråk mellan väktare och asylsökande. En anledningarna till konflikt är enligt de boende att personer tagit med sig mat ut ur restaurangen trots att det inte är tillåtet.

– Ibland tar barn med sig en brödskiva eller en kopp te, och då börjar de bråka. Men de är ju  barn, de vet inte reglerna, säger Ahmad Sadiq.

Den största oron för de boende vi pratat med är hur barnen påverkas av situationen på Havsbadet.

– Jag hoppas att problemen tar slut nu, för det är inte bra för barnen. Alla barn är rädda nu och vill inte gå till restaurangen, säger Hassan Ibrahami. 

De vakter på området vi pratat med hänvisar till Securitas presschef för kommentar. Vi pratade med presschefen under torsdagskvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.