Marie Wårell, verksamhetschef i dansgruppen Dansinitiativet, är glad över Luleå kommuns satsning på dansen.

Stort danscentrum i Luleå kan bli verklighet

Uppdaterad
Publicerad

Den fria dansgruppen Dansinitiativet har skickat in en projektansökan till Kulturförvaltningen för utveckling och skapandet av Luleås första riktiga dansscen

Dansinitiativet har hittat en centrumnära lokal som kan komma att fungera som dansscen och repetitions- och workshoplokal. Gruppen söker två bidrag – en engångssumma på 2,2 miljoner kronor för projektering och investering i lokalen samt 2,125 miljoner i årligt projektbidrag under tre år.

Vilken lokal det handlar om vill Dansinitiativet inte gå ut med förens förslaget tas upp av kulturnämnden den 22 oktober.

– Det här skulle betyda att dansen erkänns som scenkonst. Att fler unga skulle kunna ägna sig åt dans och att våga satsa professionellt, säger Marie Wårell på Dansinitiativet.

”Inte en dag för tidigt”

Hon berättar att det har varit tufft för föreningen att bedriva sin verksamhet utan lokal.

– Det här kommer vara helt avgörande, inte bara för dansen i Luleå och Norrbotten. Det kommer påverka dansen nationellt. Vi är glada att kommunen äntligen förstått. Det är inte en dag för tidigt.

Kulturnämnden föreslås godkänna ansökan

Kraven på en eventuellt lokal som Dansiniativet sökt har bland annat varit att den ska vara tillgänglighetsanpassad, tillgänglig med lokaltrafik, parkering, 7 meter i takhöjd, fungera för publik- och daglig verksamhet samt kunna inrymma kontor. Var den lokal som Dansiniativet hittat ligger blir som sagt offentligt först 22 oktober.

Kulturförvaltningen, som bereder ärendet, ställer sig positiva till projektet och kommer föreslå nämnden att godkänna ansökan.

– Dansen i länet har varit eftersatt på många sätt. Det här blir ett sätt att möta efterfrågan och stärka dansen på lång sikt i Luleå och Norrbotten. Det här kan bli en anledning för utflyttade dansare från länet att komma tillbaka, säger Emmeli Nybom, vice ordförande i kulturnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.