Stort intresse för coronatester – fullbokat på apotek i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Både hälsocentraler i länet och apotek i landet har nu börjat med coronatester, men av olika slag. Någonting de har gemensamt är att intresset verkar vara stort.

De allra flesta hälsocentralerna i länet har nu börjat testa personer med förkylningssymptom för covid-19. Enligt Region Norrbotten är tanken att alla som har symptom och vill ska kunna lämna prov, som tas med en pinne i näsa och svalg. Resultatet ska sedan gå att läsa på 1177.se inom en vecka.  

Camilla Brännström är verksamhetschef för primärvården i Luleå och beskriver logistiken som en utmaning.  

- Vi vill ta provet utomhus för att hålla social distans för de som ska provtas, så det är klart att det är lite pyssel med att lösa det, säger hon. 

Camilla Brännström tror att det finns ett stort intresse för att göra testet.  

– Det tänker jag, att det är många som vill veta.

Antikroppstester

Utöver hälsocentraler har även privata aktörer börjat med coronatest, men av ett annat slag. Till skillnad från hälsocentralernas tester som visar om personen som testas har covid-19 vid testtillfället ska testet som görs vid apoteket visa om personen haft sjukdomen.  

– Därför är det väldigt viktigt, vi vill inte ha hit några som har symptom. Det är de som redan haft infektionen som vi kan säga att ha haft det, om man får ett positivt svar, säger Dan Essner, chef för apoteken i Luleå innerstad.

Skillnader i pris

En annan skillnad är också att hälsocentralernas test på om en person har infektionen vid tillfället är kostnadsfria medan de privata aktörernas inte är det.  

- Det är ju en kostnad för den enskilde, sedan får man väga det mot vad man får veta. 

Antikroppstesterna drog igång under måndagen och på förmiddagen var alla dagens tider uppbokade.

– Intresset är stort, säger Ninna Hallberg, sjuksköterska hos Doktor 24 som samarbetar med apoteket vid antikroppstesterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.