Här genomförs en covidtest via drive-in. Foto: SVT/Arkiv

Vakter sätts in för att skydda personer som coronatestas i Kalix

Uppdaterad
Publicerad

Kalix hälsocentral sätter nu in extra bevakning på området utanför centralen. Detta efter att en person har fotat bilar som har kommit in för att testas för covid-19.

Tester av personer som vill veta om de har covid-19 görs genom att personalen på hälsocentralen kommer ut i full skyddsutrustning och genomför testet av personerna som sitter i sina bilar. Då upptäcktes att en person mobilfotograferade det som skedde.

Marie Stenback som är verksamhetschef vid Kalix hälsocentral berättar att hon själv gick ut och bad den som fotat att radera bilderna vilket personen i fråga också gjorde.

Verksamhetschefen: ”Tror det handlar om nyfikenhet”

– Jag har väl egentligen inte befogenhet att göra det men gjorde det i alla fall. Jag tror att fotograferingen mer handlar om nyfikenhet av ta bilder av vårdpersonal i skyddskläder än att ta reda på vilka personer som genomgår tester.

Men för att de personer som testas inte ska utsättas för kränkande behandling, och för att värna deras integritet så sätter hälsocentralen in vakter från och med i morgon.

– Vakterna ska se till att varken personer eller bilarna de åker med ska gå att foto.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet