Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se hur sporten discgolf kan se ut och hör varför många lockas av den. Foto: SVT/Jimmy Bäckström

Stort intresse för discgolf i Piteå: ”Sportaffärerna säljer slut på discar”

Uppdaterad
Publicerad

Discgolf, som även kallas frisbeegolf, har blivit mycket populärt i Piteå i sommar – men även i resten av landet.
– Sportaffärer säljer slut, säger John Hall, ordförande för Piteå discgolf.

Besökare till discgolfbanorna i Piteå har ökat markant under sommaren. När SVT besökte en av Piteås fyra banor var det full aktivitet.

Liknande ökning rapporteras runt om i landet. Det ligger nära till hands att tro att pandemiläget spelat in. Svenskarna har tvingats att enbart semestra inrikes och uppmuntrats att gärna idrotta utomhus.

”Dubblat minst”

– Vi har dubblat vårt besöksantal minst. Det är ett problem att det blir fullt på banan men det är ett i-landsproblem, säger John Hall, ordförande Piteå discgolf.

Discgolf är billig att utöva och lätt att börja med, men samtidigt svår att behärska. Man kan spela tillsammans med andra eller mot sig själv. I videon ovan får du se hur sporten fungerar och höra varför många lockas av den.

Förbundet bekräftar

Svenska Discgolfförbundets ordförande Mattias Nilsson bekräftar ökningen av utövare:

– Det stämmer bra att sporten har ökat rejält i år. Vi såg tendenserna redan förra året och visste väl att nåt skulle hända i år och att sporten skulle ta ett stort kliv framåt i år. Men under rådande omständigheter har det helt klart blivit mer än ett stort kliv.

Turistat i närområdet

– Framförallt har discgolf blivit en familjeaktivitet. Man ser ökningar på de flesta banor i Sverige av hur hela familjer har anammat sporten och ser det som en bra aktivitet när man turistat mer i närområdet, säger han.

Men ökningen är svårare att slå fast i siffror. Tävlingsverksamheten blev pausad och har startat i begränsad omfattning sedan. De flesta av banorna i Sverige är gratis att spela på – det förs ingen statistik på hur många som spelar.

– Men jag har under året samlat in rapporter från flertalet klubbar och jag vågar nog säga att sporten i snitt har en fördubbling av spelare som regelbundet ger sig ut spelar. Och lokalt kan det vara mycket mer än så till och med, säger Mattias Nilsson, Svenska Discgolfförbundet.

Spelets grunder

Visa

Discgolfens princip är enkel – att spela en discgolf-bana med så få kast som möjligt. Ett hål är avslutat då discen har hamnat i korgen på ett så kallat kedjehål.

Kedjehål är en metallställning bestående av en rund korg och kedjor som hänger ovanför korgen. Kedjorna bromsar upp discen och låter den falla ner i korgen. Banans svårigheter består i hålens längd, hinder i form av träd och buskar, höjdskillnader och vatten.

Covid-19-råd för discgolfare

Svenska Discgolfförbundet har rekommendationer för hur utövarna ska följa de restriktioner som gäller som följd av covid-19-pandemin. Bland annat råds man att hålla sig i mindre grupper om 3-5 personer när man tränar, inte plocka upp varandras discar, och undvika kroppskontakt med varandra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer