Här slog polisen till mot löjromsföretaget – 20 anställda fördes bort

Uppdaterad
Publicerad

VD:n för Guldhaven Pelagiska slår nu ifrån sig efter razzian mot företaget då myndigheterna upptäckte att flera anställda saknade arbetstillstånd.

Företaget Guldhaven Pelagiska i Kalix är ett av två fiskeföretag i Norrbotten som myndigheterna slog till emot förra veckan.

– Våra anställda har ju alltid haft svenska personnummer, svenska adresser och svenska kontonummer. Vi har utgått från att alla är svenska medborgare och att dom bor i Sverige, säger företagets vd Teija Aho.

Gränspolisen

Företaget är en stor producent av dyra och exklusiva Kalix löjrommen. Enlig Norrbottens Media skedde tilllslaget mot företaget sent på kvällen den 8 oktober då personal från Gränspolisen, Skatteverket och Arbetsmiljöverket dök upp på Guldhavens fabrik.

Teja Aho uppger för SVT Nyheter Norrbotten att det var ett 20-tal personer som togs från företaget. Hon uppfattade att det riktades mot de personer på fabriken som är av thailändskt ursprung

– Jag tror tillslaget var väldigt mycket riktat mot dom, säger Teija Aho.

Brott mot utlänningslagen

Enligt Teija Aho betalar företaget avtalsenliga löner.

– Vi har inget svartjobb. Vi har avtal med facket och vi betalar avtalsenliga löner till alla, säger Teija Aho.

Kontrollerade ni att dom anställda hade arbetstillstånd?

– Vi såg ingen anledning till det eftersom dom hade svenska personnummer.

Enligt polisen är de två företagen nu också misstänkt för brott mot utlänningslagen.

– Det stämmer, vi har inlett en förundersökning gällande brott mot utlänningslagen. Jag vill inte kommentera de konkreta misstankarna mer än så, säger Elin Lundmark, gruppchef Gränspolisen i region Nord.

Hur ställer sig dessa företag till anklagelserna?

– Det vill jag inte kommentera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer