Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är fulltecknade orderböcker för hustillverkare i Norrbotten. I klippet hör du Kent Johansson, vd vid Älvsbyhus. Foto: Micke Nyberg/SVT

Strålande tider för husföretag i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Hustillverkaren Älvsbyhus är ett exempel på den positiva framtidstro som finns bland företagen i Norrbotten till skillnad från företag i landet i stort där framtidstron är låg. Företagets orderböcker är fulla och hustillverkaren efterlyser mer folk till byggarbetsplatserna i hela landet och speciellt i norr.

– Det går bra för oss. Vi har haft en jättefin orderingång i princip sedan pandemin startade och fram till i höst har det sett alldeles strålande ut, säger vd:n Kent Johansson och fortsätter:

– Vi har en orderstock på över ettusen hus i dagsläget så några varsel är det inte tal om.

Mer folk behövs

Älvsbyhus har 298 anställda och produktionen är i princip fulltecknad för hela 2023, berättar Kent Johansson.

– Vi behöver inte mer folk i fabriken men vi behöver mer folk ute på byggarbetsplatserna och speciellt här uppe i norr. Fler montörer helt enkelt, säger Kent Johansson.

Älvsbyhus vd Kent Johansson tror inte att det stigande räntorna är ett hot mot företagets försäljning. Mer om det i videoklippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.