Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Region Norrbottens strateg Stina Almkvist om utmaningarna med en fossilfri omställning. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Trenden i Norrbotten – arbetskraft lämnar vård och skola för industrin

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på arbetskraft i vård skola och omsorg är redan ett faktum och just nu går det dessutom en ström från offentlig sektor till industri.

 – Arbetsgivare måste se över vilka villkor man har för att kunna erbjuda bra och attraktiva jobb, säger både den regionala utvecklingstrategen och chefen på arbetsförmedlingen i Norrbotten.

Under de senaste veckorna har det kommit skyddsstopp slag i slag inom skolan i Kiruna kommun och på sjukhusen har vårdplatser fått stängas på grund av personalbrist.

Fler pensionsavgångar väntar

Redan i dag är det brist på arbetskraft inom flera yrken inom vård, skola och omsorg i Norrbotten och situationen ser ut att förvärras under de kommande åren.

Industriboomen i norr

– Arbetslösheten är låg i Norrbotten efter en lång tid av stora pensionsavgångar och fler pensionsavgångar är att vänta, säger Per-Anders Ruona, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Norrbotten.

”Ingen ström av män som går ned 10 000 i lön”

Situationen blir inte mindre problematisk av att Norrbotten står inför en ”grön” industriboom.

– Vi ser kvinnor som går från offentlig sektor till industrin, men ska jag vara ärlig så ser vi inte någon ström av män som säger att de vill gå ner 10 000 kronor i lön och ta hårdare villkor för att få jobba med barn, sjuka eller gamla, säger Stina Almkvist, strateg på avdelningen för regional utveckling på Region Norrbotten.

Arbetsgivarnas viktiga roll

Hon menar att de stora företagen kommer att se till att locka arbetskraft till sin industri, men vad händer med det som allt det som behöver finnas runt omkring i form av skolor och vård till en växande befolkning?

Inflyttning av arbetskraft är förstås en del av svaret, liksom utbildning av människor som redan finns i Norrbotten till bristyrken. Men både Stina Almkvist och Per-Anders Ruona lyfter även fram de offentliga arbetsgivarnas del i det hela:

– Arbetsgivare måste se över vilka villkor man har för att kunna erbjuda bra och attraktiva jobb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet