Stugägaren Susanne Karlsson tvekade inte för att hjälpa de övergivna bärplockarna i Älvsbyn. Hör henne berätta mer om situationen och vad de har berättat för henne i videon ovan. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Susanne hjälper de övergivna bärplockarna: ”Det här är människohandel”

Uppdaterad
Publicerad

Ett 50-tal bärplockare från Bulgarien har blivit övergivna på en parkering i Älvsbyn – utan pengar och mat. Stugägaren Susanne Karlsson är en av dem som har hjälpt bärplockarna.

– Man blir beklämd. Det här är människohandel, faktiskt. En familj som jag pratade med igår hade lämnat sina tre barn hemma. De är max 30 år gamla och åker hit för att tjäna lite pengar och så blir det ingenting.

Övergivna på en parkeringsplats

Susanne Karlsson säger att människorna helt enkelt har övergivits. De har betalat för att komma hit men just nu bor de på en parkeringsplats utan ordentliga prylar och mat.

Övergivna bärplockare i Älvsbyn

De har inte heller några pengar och bilarna de rest hit med har körförbud, vilket inneburit att de inte kan åka ut och plocka bär.

”Minsta var väl sju år”

Susanne har sin stuga i området och bestämde sig för att hjälpa bärplockarna. Hon har eldat i sommarstugans kopparkittel så att de har fått varmt vatten att duscha i eftersom stugan inte har el. Och hon har försett dem med mat och varma kläder.

På sociala medier skrev hon ett uppmärksammat inlägg där det bland annat stod: ”Idag har det varit ner 25 bulgarer i alla åldrar, minsta var väl sju år. Tacksamma, stillsamma, ödmjuka, vänliga, hungriga å frusna.”

– Jag fick otrolig respons när jag skrev om det här i sociala medier. Många har lämnat kläder som jag delat ut. Jag har också fått en del pengar så jag kunnat handla mat åt dem.

Susanne har också tagit kontakt med bulgariska ambassaden om att deras medborgare utanför Älvsbyn är i nöd.

”Inget nytt problem”

Hon tycker det är bra att bärplockarnas situation uppmärksammas men att något måste göras.

– Man borde på något sätt borde komma åt det här för det är inte ett nytt problem.

SVT Norrbotten har försökt att nå bärplockarnas uppdragsgivare men utan resultat. Hör Susanne Karlsson berätta mer om situationen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Övergivna bärplockare i Älvsbyn

Mer i ämnet