Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ekonomisk katastrof” – hör gruppledaren Anita Sköld (M) om varför de lämnar koalitionen i Pajala. Foto: Filip Hannu/SVT

Styret kollapsar i Pajala – kommunstyrelsen får sparken

Uppdaterad
Publicerad

Den ekonomiska krisen i Pajala ledde under måndagen till att kommunstyrelsen får sparken. Det efter ett långt infekterat fullmäktige då även Moderaterna lämnat koalitionen.

De röda siffrorna duggar tätt i Pajala kommuns ekonomi och den tidigare styrande koalitionen har inte lyckats komma överens om åtgärder.

Sedan valet har S, KD, SJVP, C och M styrt kommunen tillsammans. Men i maj lämnade Centern och nu går Moderaterna samma väg.

– Det är svårt, besvärligt och vi står inför en tid som ingen skulle vilja stå ansvarig för, säger gruppledaren Anita Sköld (M).

Konsultrapport i fokus

Det är framför allt inom socialtjänsten som kommunen går back och konsultkostnaderna har skenat.

Stor del av måndagens fullmäktige handlade om det och den rapport där kommunen får stenhård kritik.

Enligt rapporten från PWC har kommunen direktupphandlat långt över gränserna – och personer har godkänt sina egna fakturor.

Styret får sparken

Efter långdragen debatt, flera långa pauser för möten, beslutade kommunfullmäktige att det inte fanns förtroende för styret längre.

Samtliga partier ställde sig bakom att inte ge kommunstyrelsen ansvarsfrihet – och att entlediga kommunstyrelsen.

Nu börjar arbetet med att välja en ny kommunstyrelse, vilket ska göras senast 5 juli 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.