• Viktigt meddelande:

    Kraftig rökutveckling från en vindsbrand i norra delarna av Landskrona. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Vi kan inte göra det vi ska, främst på grund av bristen på sjuksköterskor, säger Katarina Johansson, biträdande närsjukvårdschef vid Sunderby sjukhus. Foto: SVT

Sunderby sjukhus på halvfart: ”Ett mycket allvarligt läge”

Uppdaterad
Publicerad
Personalbristen och hyrstoppet har gjort att Sunderby sjukhus nu går på halvfart. Nästan varannan vårdplats är stängd och nattbemanningen hänger på om de anställda kan jobba extra eller inte.

Läget är bekymmersamt och allvarligt och ledningen erkänner också att patientsäkerheten kan påverkas av situationen. I onsdags stängdes ytterligare sju vårdplatser på hjärtavdelningen och nu är 65 av 140 vårdplatser tagna ur drift.

”Kritisk situation”

Värst drabbat är avdelning 63 för hematologi och palliativ vård där 15 av 20 vårdplatser är stängda. Men även infektionskliniken, tio av 20 vårdplatser är stängda, och avdelning 41 för neuro-och stokepatienter, nio av 21 vårdplatser är stängda, påverkas i stor utsträckning av personalbristen och hyrstoppet.

– Visst är det en allvarlig och kritisk situation som påverkar patientsäkerheten och tillgängligheten. Vi kan inte göra det vi ska, främst på grund av bristen på sjuksköterskor, säger Katarina Johansson, biträdande närsjukvårdschef vid Sunderby sjukhus.

”Ingen långsiktig lösning”

Nästan varannan vårdplats är alltså stängd och nattbemanningen är särskilt besvärlig. Nu står och faller verksamheten med att den ordinarie personalen ska orka jobba extra.

– Det är ingen långsiktigt hållbar lösning eftersom den sliter hårt på våra anställda. Vi behöver bli mer attraktiva som arbetsgivare så att vi kan rekrytera fler sjuksköterskor, säger hon.

Vändning på gång?

Men trots problemen vill ledningen för Sunderby sjukhus inte upphäva beslutet om ett hyrstopp för läkare och sjuksköterskor.

– Vi i ledningen vill hålla ut och stå fast vid det hyrstopp som infördes den första oktober. Vi ser inte inhyrd personal som en lösning.eftersom det inte blir samma helhetssyn eller kontinuitet. Det blir inte bra för patienterna, säger Katarina Johansson.

Men hon ser trots allt vissa tecken på att utvecklingen kan vändas under 2019.

– Det är ett allvarligt läge för Sunderby sjukhus med väldigt många neddragna vårdplatser samtidigt som vi har ett stort inflöde av patienter,  men det finns också ljuspunkter där man lyckats rekrytera. Så efter årsskiftet hoppas vi att situationen ska se lite annorlunda ut, säger Katarina Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hyrstopp i Region Norrbotten

Mer i ämnet