Region Norrbottens kostnader för att hyra in läkare och sjuksköterskor fortsätter att öka trots alla åtgärdsplaner. Bilden är en arkivbild. Foto: Isabell Höjman / TT

Nytt rekord för stafettkostnader i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Region Norrbottens stafettkostnader slog nya rekord under 2018 – trots åtgärdsplan efter åtgärdsplan.
– Det är allvarligt att kostnaderna ökar, säger oppositionsrådet Anders Öberg (S).

Det preliminära bokslutet för 2018 visar att regionens nettokostnadsökning rent generellt är bland de lägsta i hälso-och sjukvårds-Sverige, men stafettkostnaderna fortsätter att öka.

Och det trots centrala och regionala åtgärdsplaner i SKL:s regi.

Högsta summan någonsin

Under förra året var kostnaderna för inhyrda läkare och sjuksköterskor i region Norrbotten 329 miljoner kronor, en ökning med 32 miljoner kronor och den högsta summan någonsin.

– Ja, tyvärr är det så, suckar oppositionsrådet Anders Öberg (S) och fortsätter:

– Det handlar definitivt om mycket pengar och vi måste fortsätta att arbeta för en minskning av kostnaderna. Trots rekordkostnaden under 2018 så var det en minskning i december och jag hoppas att det var ett trendbrott.

”Jag är inte nöjd”

Tarja Lepula, ekonomi-och planeringsdirektör, har samma uppfattning.

– Jag är inte alls nöjd. Vi behöver få ner vår kostnadsnivå och jag skulle vilja se en ekonomisk effekt av de aktiviteter vi jobbar med. Det känns inte bra att det inte gett den effekt vi hoppats på under 2018.

Men hon betonar att region Norrbotten har bemannings-och rekryteringssvårigheter.

– Då tar man till det man kan för att hålla verksamheten igång och en sådan sak är att hyra in stafettpersonal. Så är det, säger Tarja Lepula.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stafettläkare i Norrbotten

Mer i ämnet