– Vi måste rekrytera egen personal i stället för stafettlösningar för att få ordning på situationen och få kontinuitet på arbetsplatserna, säger Anders Öberg (S), regionråd i Norrbotten. Foto: Isabell Höjman / Fredrik Sandberg/TT

Regionrådet om hyrstoppet – ”Vi måste hålla ut”

Uppdaterad
Publicerad

Region Norrbotten håller fast vid beslutet om ett stopp för inhyrd personal – trots att det har lett till att fler vårdplatser stängts på grund av personalbrist.

Det var den 1 oktober som Region Norrbotten införde ett stopp för inhyrda läkare och sjuksköterskor. Beslutat fattades av ekonomiska skäl och för att öka patientsäkerheten.

Stängda vårdplatser

Men hyrstoppet har fått regionen att tvingas stänga fler vårdplatser, bland annat vid Sunderby sjukhus. SVT Nyheter Norrbotten kan ge några exempel:

Hyrstopp i Region Norrbotten
  • På avdelning 63, hematologi och palliativ  vård, är 15 av 20 vårdplatser stängda.
  • På avdelning 35, infektionskliniken, är tio av 20 vårdplatser stängda.
  • På den medicinska akutvårdsavdelningen (Mava) är åtta av 15 vårdplatser stängda.

”Måste hålla ut”

Men vid måndagens gruppledaröverläggningar kom regionledningen överens om att stå fast vid hyrstoppet.

– Vi måste rekrytera egen personal i stället för stafettlösningar för att få ordning på situationen och få kontinuitet på arbetsplatserna. Det är också en överenskommelse vi har nationellt att jobba på det här sättet, säger regionrådet Anders Öberg.

Han betonar att kostnaderna för ramavtalen med hyrföretagen fortsätter att stiga.

– Det har vi inte utrymme för. Bemanningen med stafetter är betydligt dyrare än med egen personal. Så vi måste hålla ut, säger Anders Öberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hyrstopp i Region Norrbotten

Mer i ämnet