Den första oktober införs hyrstopp i hela Region Norrbotten. Enligt regionrådet Glenn Berggård (V) har det gått bra under dagen. Foto: TT

Region Norrbotten sätter stopp för inhyrda grundutbildade sjuksköterskor

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i dag har Region Norrbotten infört totalstopp för inhyrning av grundutbildade sjuksköterskor. Ansvariga följer nu hur beslutet påverkar antalet tillgängliga vårdplatser och den första rapporten kom redan under hyrstoppets första timmar.

– Den avrapportering vi har fått under dagen kring vårdplatsläget på Sunderby sjukhus visar att det fortfarande finns tre vårdplatser kvar på sjukhuset sedan vi anpassat verksamheten, säger regionrådet Glenn Berggård (V).

Kan söka dispens

För drygt en vecka sedan larmade läkare om att planerade operationer kan bli inställda då färre grundutbildade sjuksköterskor kan leda till färre vårdplatser.

– Det finns möjlighet att söka dispens för specialistutbildade sjuksköterskor.  Tanken är att vi på sikt ska få fler grundutbildade sjuksköterskor som väljer att jobba hos oss, säger Glenn Berggård.

Åtta heltidsarbetande sjuksköterskor

Enligt regionrådet motsvarar beslutet att sätta stopp för grundutbildade sjuksköterskor i praktiken att det försvinner åtta heltidsarbetande sjuksköterskor.

– Ställ det i proportion till att vi har över 2 000 anställda sjuksköterskor i Region Norrbotten.

Vilka patientrisker ser du?

– I nuläget finns det ingenting som tyder på några patientrisker, säger Glenn Berggård, regionråd (V).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.