Totalstopp för hyrsköterskor från och med första oktober i år. Foto: SVT arkiv

Kostnaderna för inhyrd sjukvårdspersonal fortsatte att öka

Uppdaterad
Publicerad

I Norrbotten fortsatte kostnaderna för inhyrd personal inom hälso och sjukvården att öka, enligt statistik för andra halvåret i år som Sveriges Kommuner och Landsting presenterade under tisdagen. Och frågan är hur möjligt regionens utlovade totalstopp för hyrsköterskor från och med första oktober i år är.

Det kallades för en extraordinär satsning, regionstyrelsen beslut i juni att minska beroendet av inhyrd bemanning bland sjuksköterskor. Ett särskilt löne-tillägg skulle införas för sjuksköterskor som arbetar på sjukhusens respektive rättspsykiatrins vårdavdelningar i dygnet runt verksamhet, vid akutmottagningar samt att funktionstillägg skulle införas inom vissa specialiteter.

12,3 miljoner kronor avsätts för år 2018 och medel anvisas från reserven för priser och löner. För år 2019 avsätts 49 miljoner kronor som arbetas in i strategiska planen.

Trots detta visar siffror som Sveriges Kommuner och Landsting att kostnaden för inhyrd personal har fortsatt att öka under andra kvartalet i år. Så frågan är hur möjligt löftet om totalstopp för hyrsköterskor från och med den första oktober är.

Hyrkostnaden för andra kvartalet 2018 Foto: SKL

När beslutet om hyrstopp för sjuksköterskor blev klart slog läkare vid Sunderby sjukhus larm om att planerade operationer kan komma att ställas in på grund av hyrstoppet. Man menade att med mindre personal måste man minska antalet vårdplatser och då går platserna i första hand till akuta patienter.

Glenn Berggård (V), regionråd inom Region Norrbotten menar att siffrorna från andra kvartalet är lite missvisande då flera åtgärder vidtagit sedan dess.

 –Under våren infördes bland annat ”stanna-kvar-bonusen” för läkare och sedan har lönerna för sjuksköterskor höjts, säger han.

Men tror du att det är realistiskt att kostnaderna ska kunna sänkas?

–Vi strävar först och främst efter att de inte ska höjas från förra året. Hyrstoppet för sjuksköterskor innebär i praktiken att vi kommer att rekrytera fler istället för att hyra, säger Glenn Berggård (V).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.