Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet träffar du yrkesfiskaren Roland Stenman i byn Storön som testar fram nya smaker i sin experimentbod. Foto: Joakim Nordlund

Fiskaren Roland i Storön förvandlar löja till ”surströmming”

Uppdaterad
Publicerad

Yrkesfiskaren Roland Stenman i Storön utanför Kalix har en egen liten experimentbod. Där försöker han nu att ta fram och utveckla nya och nygamla produkter.

– Än så länge verkar det bra, säger han och lyfter på locket till en burk med surlöja.

Ja, ni hörde rätt. Surlöja. Det är Roland Stenman som just nu provar sig fram för att se om det går att hitta nya sätt att ta vara på till exempel siklöjan.

– Det är ju ett sådant slöseri att en så pass fin fisk ska gå till foder. Det är ju i grunden en jättegod matfisk, säger han.

Experiment med surmört

I dag fiskas siklöjan nästan uteslutande för rommen, som är en omtalad delikatess. Samtidigt råder brist på strömming vilket har lett till att kända surströmmingstillverkare har övervägt att lägga ner.

– Jag vill prova på att göra surlöja. Det är kanske den vägen man ska gå, säger Roland Stenman.

I sin lilla trivsamma fiskebod i Storön har han några provkaggar med både surlöja och surmört.

 – Tidigare gjorde man ju surmört men det har helt kommit bort. Jag tycker det är värt att prova det här, säger han.

Ost med surströmming

Förutom det har han också gjort ost, smör och salt som alla har en smak av surströmming i sig.

– Det är för att få fram umamismaken, förklarar han.

Nu följer han utvecklingen av den fisk som han har fermenterat. När han har öppnat locket konstaterar han att allting ser bra ut.

– Det är spännande att prova på. Förhoppningen är att kunna ta fram fler goda fermenteringar, säger han.

I videon hänger SVT med till experimentboden på Storön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.