Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör handlaren Sandra Kreivi om skillnaden på årets och förra årets surströmmingsförsäljning. Foto: Johanna Sandgren/SVT & Jimmy Bäckström/SVT

Surströmmingsracet fortsätter i Piteå – butiker sålde slut direkt

Uppdaterad
Publicerad

Nu påbörjar flera butiker sin försäljningen av surströmming. Förra året blev det huggsexa om burkarna på en matbutik i Bergsviken, Piteå, och det gick snabbt även i år.

Till skillnad från förra årets kö som ringlade sig från dörren och ut över hela parkeringen var det endast ett fåtal personer på plats när matbutiken i Bergsviken öppnade på måndagen.

– Förra året var det uttalad brist och vi hade fått tag på ett parti. I år har fler butiker fått in surströmmingen, säger handlaren Sandra Kreivi i Bergsviken.

Sålde slut på några timmar

Men trots en kortare kö var det ändå ett konstant flöde av kunder som sökte sig till surströmmingskylen.

Och vips – två timmar senare var dagens utbud slut.

Det var inte heller den enda mataffären i Piteå som blev länsad. Piteå-tidningen rapporterar att en annan butik sålde slut på hundratals surströmmingsburkar på bara några timmar.

I klippet jämför Sandra Kreivi årets handling med briståret 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.