SVT Nyheter Norrbottens reporter Mattias Larsson testade surströmming för första gången. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Se SVT:s reporter äta surströmming – för första gången

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen vankades surströmminsgspremiär i Kallax utanför Luleå. Kallax bygdegårdsförening bjöd in till surströmmingsskola och SVT:s reporter Mattias Larsson var på plats för att delta. 

Det är första gången bygdegårdsföreningen anordnar surströmmingsskola, för den som inte vågat eller haft möjligheten att smaka den sura fisken.

På plats för att delta fanns bland andra SVT:s reporter Mattias Larsson, göteborgaren som flyttade till Piteå för att studera journalistik och sedan dess blivit kvar i länet.

På skolan fick han smaka en surströmmingsklämma för första gången.

– Tunnbröd, potatis, gräddfil, lök. Det är ju en kanonkombo... Men så lägger man till det här, säger Mattias Larsson och syftar på fisken.

Ändå är han inte helt avskräckt.

Kommer du äta surströmming igen?

– Ja, men kanske inte inom de närmsta åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.