Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ta ansvar för dina drömmar” – det rådet ger Haparanda stadshotells direktör Susanne Wallin. Hon har själv uppfyllt sina mål i livet. Foto: Kateryna Yemets/SVT

Smörgåsnissen Susanne blev hotelldirektör i Haparanda

Publicerad

Med envishet och passion förverkligade Susanne Wallin barndomsdrömmen. Nu äger hon Norrbottens mest anrika hotell och uppmanar unga att våga drömma.

Redan som 16-åring gick Susanne Wallin till Haparanda stadshotell och sökte jobb. Hon började som smörgåsnisse och fick sedan mer avancerade roller på hotellet.

– Som ung drömde jag dels om att få jobba på ett sånt här vackert ställe. Den andra drömmen var att en dag kunna äga ett sånt här vackert hotell.

Därför hänger en såg i taket

Efter några år med andra arbetsgivare, fick hon frågan om hon ville köpa hotellet.

– Dåvarande ägaren kom ihåg att han lovat att fråga mig först, något jag själv hade glömt bort, säger hon och skrattar.

Nu har hon drivit hotellet i några år och valt att lyfta fram historien i inredningen. I taket hänger exempelvis en gammal såg som användes till att såga upp is från Torneälven till restaurangköket.

Spioner och baroner

Tidigare var Haparanda en viktig mötesplats mellan öst och väst, och det anrika hotellet har gästats av revolutionärer, spioner och sågverksbaroner.

Det sitter personliga historier i väggarna – och i ett fönster.

– Det var på dans här på hotellet som min danska mamma och min pappa från Haparanda möttes för första gången, säger Susanne Wallin och tittar på de gamla dansskorna på fönsterbrädet.

På fönsterbrädet i det gamla hotellet har Susanne Wallin sparat hennes mamma och pappas gamla dansskor. Foto: SVT/Kateryna Yemets

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.