Det är här som en stor del av LKAB:s expanison kommer att äga rum. En gruva har redan öppnat, två till är på gång och jobb verkar det finnas hur mycket som helst. Det är ett guldläge för de unga i en luttrad by.
John Stålnacke kommer från Svappavaara, är 19 år och fick jobb som traktorförare för entreprenörsföretaget Cliffton nästan direkt efter gymnasiet. Han jobbar med att köra malm på gruvområdet. Malm som ska blandas innan det tippas för anrikning. Han har börjat planera för en framtid i byn.
-Det var skönt att kunna få komma in i arbetslivet direkt. Jag vill självklart bo kvar i Svappavaara, säger han.
Gruvan stängdes
John Stålnacke är själv för ung för att minnas det, men det har inte alltid varit så uppåt i Svappavaara. För 30 år sedan stängdes gruvan trots bybornas protester och befolkningen störtdök. Då var det ingen som trodde att gruvan skulle kunna bli framtiden för byn igen.
Det som händer nu är en smått osannolik utveckling och ett fantastiskt tillfälle för alla som vill jobba inom gruvbranschen och kan tänka sig att arbetspendla eller bosätta sig i Svappavaara. Inte minst för de unga som redan finns på plats.
-Vi har börjat rekrytera personal och vi har många unga som börjar hos oss och som vi får utbilda inom företaget, säger Peter Söderman, vd för LKAB berg och betong.
Svårt sia om framtiden
Frågan är om Svappavaara kan bli en plats för unga.
LKAB:s platschef Monica Quinteiro säger att det framför allt handlar om att de som växer upp i Svappavaara har en chans att få jobb på hemorten.
-Det är svårt att säga hur många som kommer att bosätta sig där och det gäller att vara lite försiktig. De som vill bosätta sig där ska naturligtvis ha en möjlighet, men vill man bosätta sig i närliggande samhällen som Malmberget och Kiruna borde det också vara en möjlighet, säger hon.