Pia Näsvall, verksamhetschef barnsjukvård, konstaterar att personalläget inte gör det möjligt att hålla barnavdelningen öppen i Gällivare. Foto: SVT/Arkiv

Sjuka barn och svåra förlossningar i Malmfälten hänvisas till Sunderby sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Region Norrbotten har inte kunnat lösa det svåra bemanningsläget inom sjukvården i Gällivare. Barn som behöver ligga på sjukhus och kvinnor som har riskförlossningar hänvisas till Sunderby sjukhus två veckor i juli.

– Vår förhoppning var att kunna hålla barnavdelningen i Gällivare öppen hela sommaren, men nu är det tyvärr inte möjligt, säger Pia Näsvall, verksamhetschef barnsjukvård.

Så ser bemanningen ut

Personal som SVT har varit i kontakt med tidigare har varit oroliga över sommarens bemanningsläge och i ett pressmeddelande redovisar nu Region Norrbotten vilka åtgärder man tar till utifrån bristen på vårdpersonal:

  • Det akuta omhändertagandet av barn är säkerställt, med barnläkare på plats under hela sommaren.
  • Förlossningen är öppen, med barnmorskor och gynekolog.
  • Under perioden 4 – 17 juli stängs barnavdelningen tillfälligt och barn som behöver fortsatt inneliggande sjukhusvård hänvisas till Sunderby sjukhus. 
  • Eventuella riskförlossningar kan komma att hänvisas till Sunderby Sjukhus.

”Vi har ett allvarligt läge”

 – För att hålla en avdelning öppen behöver det finnas ett antal sjuksköterskor på plats, men när de blir för få kan vi inte längre nå upp till god och acceptabel patientsäkerhet och arbetsmiljö. Vi befinner oss i ett allvarligt läge och att stänga en avdelning är divisionens sista utväg när inga andra lösningar finns, säger Jonas Thörnqvist, divisionschef Länssjukvård 1.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer