• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Sörby, i Örebro kommun, Örebro län. Det brinner i en byggnad på Restalundsvägen 20 med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Örebro.

Smittskyddsläkaren Anders Nystedt bekräftar att fem covidsjuka norrbottningar avled i söndags. Foto: Anders Öhlund/SVT

Svart söndag i Norrbotten – fem dödsfall i covid-19 på ett dygn

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i torsdags förra veckan har tio personer i Norrbotten gått bort i sviterna av covid-19. Söndagen var becksvart.

– Det är oerhört tungt och värsta dygnet hittills, säger regionens smittskyddsläkare Anders Nystedt till SVT.

Tidigare i morse rapporerade Region Norrbotten att ytterligare tio covidsjuka länsbor gått bort. Kulmen nåddes på söndagen då fem personer avled.

Sedan utbrottets början har många av fallen varit inom äldreomsorgen. Det antalet är fortfarande i majoritet men har sjunkit. Totalt sett är medelåldern på de avlidna strax under 85 år.

Coronaviruset i Norrbotten

– I de tio senaste fallen har personerna varit mellan 75 och 97 år. Ju äldre du är desto sårbarare och skörare blir du för den här infektionen, säger Anders Nystedt, men poängterar med eftertyck:

– Det innebär överhuvudtaget inte att den är ofarlig för de som är yngre. Vi har dödsfall inom regionen som är födda på 60-talet och yngre än så som vårdats på intensiven.

Upp till var och en att bidra

Nystedt har vid upprepade tillfällen uppmanat länsborna att värna om varandra, att respektera restriktionerna och få ner den ökade spridningen.

– Det är det enda sättet att påverka och kontrollera situationen. Men vi gör det inte tillräckligt bra. Och när vi inte gör det kan konsekvensen bli en så här svart söndag.

Smittskyddsläkaren förstår att många vill fira julen med sina äldre anhöriga, men betonar att försiktighetsåtgärderna måste vara så rigorösa att det är klokare att avstå.

– Klarar du av att inte exponera dig för någon eller några under ett par veckor ska det gå. Men jag tror ingen vill att till exempel mamma eller mormor ska kola vippen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet